Róża – jej zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

0
44
kosmetyki różane

Dzięki greckiej mitologii róża na całym świecie uznawana jest za symbol miłości. Kwiat ten posiada jeden z cieszących się największym zainteresowaniem zapachów – z tego względu stanowi częsty dodatek stosowany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Jakie właściwości pielęgnacyjne posiadają produkty z róży?

Róża, czyli mitologiczny symbol miłości

Róża kojarzona jest z symbolem miłości – niewiele osób wie jednak dlaczego! Kwiat ten został spopularyzowany ze względu na mit o greckiej bogini miłości – Afrodycie. Biegnąc do swojego kochanka piękna bogini skaleczyła się w nogę, a z jej krwi urosła na ziemi pierwsza róża. Współcześnie kwiat ten stanowi jeden z droższych komponentów używanych w przemyśle perfumeryjnym oraz kosmetycznym. Aura luksusu otaczająca różę wynika z tego, że w celu otrzymania zaledwie jednego kilograma jej esencji, należy poddać pod proces destylacji aż tonę jej płatków! Pomimo swojej wysokiej ceny olejek różany jest chętnie używany przez producentów różnorakich kosmetyków. Warto przy tym zauważyć, że wystarczy zaledwie jej mikroskopijna ilość, żeby stworzyć pożądaną woń charakteryzującą kosmetyki z róży.

Skąd pochodzi róża?

Już starożytni Grecy oraz Rzymianie byli przekonani o bogatych właściwościach pielęgnacyjnych róży – używali jej do leczenie wielu schorzeń, zwłaszcza skórnych. Nawet współcześnie roślina ta wciąż używana jest do pielęgnacji cery problemowej. Znana od wieków na terenie Europy – skąd tak naprawdę pochodzi?

Róża rośnie przede wszystkim na północy. Twierdzi się, że pierwotnie wywodziła się ona z Chin, z których następnie rozprzestrzeniła się w kierunku zachodniej Azji oraz Europy. Obecnie znanych jest prawie 200 gatunków tej rośliny, choć należy zauważyć, że w przemyśle kosmetycznym używa się wyłącznie kilku jej gatunków. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się róża damasceńska, wywodząca się z Bułgarii. Wykorzystuje się ją przede wszystkim w perfumerii, otrzymując zapach perfum o słodkim i intensywnym aromacie.

Zastosowanie róży w kosmetykach

Róża stosowana jest w produktach kosmetycznych głównie ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. To świetny składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej. Dzika róża zawiera w sobie większą ilość witaminy C niż owoce cytrusowe! Roślina ta wykazuje także właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co jest szczególnie pożądane w przypadku pielęgnacji cery problemowej. Olejek różany może być stosowany do pielęgnacji ciała, ale nie tylko! Esencja róży zmiękcza i wygładza włosy, widocznie poprawiając ich wygląd – z tego względu jest częstym komponentem różnego typu odżywek oraz płukanek do włosów.

 Blibliografia i dodatkowe informacje dostępne są pod adresem: