opocznianie.pl

Blog ogólnotematyczny

Wyposażenie gastronomii
Lifestyle

Wyposażenie gastronomii – niezbędne sprzęty

Wyposażenie lokalu gastronomicznego wymaga nakładów energii, ale też środków finansowych. Pomocna będzie lista potrzebnych urządzeń i akcesoriów – ich dobranie zależy m.in. od profilu działalności. Podpowiadamy, jakie sprzęty i akcesoria kuchenne są niezbędne i warte zakupu.

Sprzęty i akcesoria kuchenne

Lista sprzętów i akcesoriów niezbędnych w lokalu gastronomicznym wymaga określenia profilu swojej działalności, budżetu i ustalenia potrzeb. Wyposażenie może różnić się w zależności od lokalu. Trzeba uwzględnić m.in. wielkość lokalu, profil i grupę docelową, co znacznie ułatwi dalsze kroki. Wybraliśmy kilka urządzeń, które będą potrzebne w niemal każdym lokalu.

Piec konwekcyjno-parowy

Gotowanie, grillowanie, smażenie czy pieczenie z tym urządzeniem jest znacznie łatwiejsze. Profesjonalny piec to podstawowe wyposażenie gastronomiczne w każdej restauracji. Umożliwia szybką obróbkę wielu dań jednocześnie, bez obaw, że ich zapachy się zmieszają – to obróbka w sterylnych warunkach.

Obsługa pieca jest prosta, czyszczenie również, a możliwości niezwykle szerokie – z powodzeniem może zastąpić kilka innych sprzętów. Gastronomiczny piec konwekcyjno-parowy umożliwia między innymi przygotowanie delikatnych potraw jak ryby czy steki – i będą one przyrządzone w punkt.

Wydajna kruszarka do lodu

Jakie akcesoria kuchenne są polecane? Często niezbędna jest także wydajna i solidna kruszarka do lodu – przyda się w każdym lokalu, głównie w sezonie letnim. Wtedy napoje z lodem to podstawa menu i świetny sposób na zaspokojenie pragnienia. Kruszarka do lodu to sprzęt, który bardzo szybko rozdrabnia kawałki lub kostki lodu na mniejsze części, idealne co napojów, kaw mrożonych czy drinków.

Praktyczny wolnowar

Jednym z urządzeń jest wolnowar, który pozwoli przygotować wybrane dania bez konieczności śledzenia procesu gotowania. Jest funkcjonalny i sprawdzi się w każdym lokalu – restauracji, barze czy na stołówce. Dzięki niemu można uzyskać optymalną temperaturę i utrzymać ją w trakcie przyrządzania potrawy. Nie musi martwić się o wykipienie ani przypalenie, poza tym nie sprawia kłopotów ani trudności w użytkowaniu, jest też bardzo ekonomiczny.

Krajalnice gastronomiczne

Solidnie wykonana krajalnica pozwala pokroić wędlinę, sery czy pieczywo na plasterki czy kromki. Dostępne są różne modele, o różnej wielkości i mocy, bez problemu można znaleźć idealny model do swoich potrzeb. Ważne, by sprzęt był solidnie wykonany, z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a także gwarantował funkcjonalność.