opocznianie.pl

Blog ogólnotematyczny

kuchnia włoska
Lifestyle

Charakterystyczne produkty kuchni włoskiej

Kuchnia włoska już od lat pokazuje, że jest smaczna i oryginalna w swoich przepisach. Ludzie na całym świecie zachwycają się różnymi daniami, które zyskują coraz większą popularność. 

Jeśli jesteś fanem tego kraju, to na pewno wiele razy myślałeś o tym, aby tam się przenieść. Podróż do Włoch nie zawsze jest w zasięgu ręki poprzez brak czasu czy też funduszy. 

Dlatego jeśli chcesz chociaż przez chwilę poczuć się jak w Toskanii to najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie przygotować danie, pochodzące z kuchni włoskiej. 

Kuchnia włoska jest popularna, dlatego też produkty, które stworzą małe włochy w Twoim domu, są łatwo dostępne. 

Zastanawiasz się, jakie to są produkty? Oto kilka z nich!

Sery – długie lata tradycji 

Sery włoskie są bardzo popularne i smakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom. 

Wytwarza się je poprzez wytrącenie z mleka białka oraz tłuszczu w postaci skrzepu. Skrzep zostaje poddany dalszej obróbce. 

Przez to, że jest wiele odmian serów, każdy może znaleźć odpowiedni dla siebie. Można je podzielić ze względu na konsystencję, czas dojrzewania, produkcję czy też gatunek mleka. 

Najpopularniejsze w kuchni włoskiej, są produkty wytworzone z mleka krowiego. Dzięki swojemu oryginalnemu smakowi zachwycają ludzi na całym świecie. 

Oto kilka z serów, których koniecznie musisz spróbować. 

  1. Parmezan 

Parmezan jest jednym z najbardziej popularnych włoskich serów. Na pewno znasz go i dodajesz do wielu różnych potraw. 

Trzeba zacząć jednak od tego, że jest to ser wyprodukowany z mleka krowiego o pikantnym smaku. Co więcej, należy do serów twardych. 

Parmezan pochodzi z centralnego regionu Włoch, gdzie jest najpopularniejszym serem. 

Najczęściej jest używany do spaghetti. Można zetrzeć go na tarce i posypać przygotowane wcześniej danie. Dodaje się do także bardzo często jako dodatek do zapiekanek oraz zup. 

  1. Caciocavallo 

Caciocavallo to popularny ser w kuchni włoskiej, który jest wyprodukowany z krowiego mleka. 

Dzięki jego charakterystycznemu wyglądowi można go łatwo rozpoznać. Zawdzięcza to złotawemum kolorowi, a także temu, że przypomina związany worek

Kuchnia włoska wykorzystuje go do wędlin czy też pieczywa. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z miodem, ponieważ ma lekko słodki smak oraz intensywny aromat. 

  1. Pecorino 

Pecorino to jeden z najstarszych serów. Był on tworzony już wiele lat temu przez pasterzy. 

Produkowany jest on tylko i wyłącznie z mleka owczego. 

Jest on pikantny oraz słony. Ma grudkowatą konsystencję. Można powiedzieć, że w pewnym sensie przypomina parmezan, lecz różni się zapachem. 

Jest on zdrowym serem, ponieważ zawiera białko, kwasy tłuszczowe, potas, a także witaminy B. Mimo to jest kaloryczny. 

Kuchnia włoska wykorzystuje go przede wszystkim do zapiekanek, warzyw, makaronów oraz różnego rodzaju sosów. Będzie także idealnym dodatkiem na kanapki ze świeżym pieczywem. 

Oregano – popularna przyprawa 

Oregano jest bardzo często używane w kuchni włoskiej. Służy jako doskonała przyprawa do różnego rodzaju dań. 

Pierwotnie używane jako roślina lecznicza. Wspomaga on pracę wątroby, trawienie oraz wykazuje właściwości bateretiotwórcze, a także przeciwbiegunkowe. 

Mimo że wykorzystuje się ją na całym świecie, to jednak jest ona najbardziej popularna na południu Włoch

Oregano ma przyjemny zapach oraz charakterystyczny smak delikatnej goryczki. 

Kuchnia włoska wykorzystuje ją przede wszystkim do sosu pomidorowego, którego możesz skosztować na pizzy czy też na makaronie. Oregano dodaje się także do mięs z grilla oraz tłustych potraw.

Makarony – najbardziej popularny składnik włoskich dań 

Makarony są najbardziej popularnymi produktami kuchni włoskiej. 

Dzięki temu, że na rynku dostępnych jest wiele ich odmian, to każdy może znaleźć coś idealnego dla siebie. 

Makarony różnią się długością, grubością, kształtem oraz rozmiarem. 

Oto kilka popularnych włoskich makaronów, które sprawią, że dania będą miały włoski i wyjątkowy wygląd. 

  1. Spaghetti 

Jest to najbardziej popularny makaron. Na pewno już wiele razy z niego korzystałeś , robiąc cudowne potrawy. 

Spaghetti jest cienkie i długie i okrągłe. Może mieć nawet do 80 cm długości. Wyrabia się go z mąki pszennej

Najbardziej znanymi daniami z tym właśnie makaronem jest spaghetti bolognese oraz spaghetti carbonara. Te dania często goszczą na talerzach ludzi na całym świecie. 

Podaje się go z różnymi rodzajami sosów. Podkreślają one smak i sprawiają, że makaron doskonale smakuje. 

  1. Fusilli 

Fusilli to nic innego, niż popularne świderki, które można znaleźć w każdym sklepie. 

Robi się je z płaskiego kawałka ciasta, które się skręca i tworzy tak znanego nam świderka. Jego nazwa wzięła się od włoskiego słowa “fuso”, czyli wrzeciono. 

Najczęściej tego rodzaju makaron jest używany do sałatek, zup, a także do różnego rodzaju gęstych sosów

  1. Penne 

Penne to kolejny popularny makaron, który wykorzystywany jest w kuchni. 

Makaron ten swoim wyglądem przypomina krzywo ścięte rurki, które są gładkie lub karbowane. Przechowywany w szczelnym pojemniku możesz zachować świeżość przez długi czas. 

Kuchnia włoska najczęściej wykorzystuje go w połączeniu z owocami morza lub jako dodatek do sosu. Makaron doskonale sprawdzi się także jako dodatek do zup czy sałatek.