opocznianie.pl

Blog ogólnotematyczny

Kawa bezkofeinowa
Zdrowie

Kawa bezkofeinowa, to wciąż kawa – czy aby na pewno?

Aromat świeżej kawy o poranku, to zapach, który każdego dnia pobudza miliony ludzkich zmysłów na całym świecie. Oprócz aromatu, uwielbiana jest także za mocny i specyficzny smak oraz właściwości, które dodając nam energii. Jest to poranny rytuał ogromnej części społeczeństwa i nieodłączny element spotkań towarzyskich. Mała czarna stała się ważną częścią naszej kultury. Istnieje jednak spora grupa ludzi nietolerujących kofeiny, czyli głównego składnika kawy. To właśnie z myślą o nich powstała kawa bezkofeinowa.

Czym jest kawa bezkofeinowa i jak powstaje?

Wbrew temu, co sugeruje nazwa, kawa bezkofeinowa zawiera w sobie kofeinę. Są to jednak wartości nawet 20-krotnie mniejsze, niż w kawach regularnych. Dopuszczalny poziom kofeiny  w tego typu wyrobach, to 0,1 g/100 g. Wytwarzanie kawy bez kofeiny różni się od tego regularnego tym, że przed paleniem, jeszcze zielone ziarna, przechodzą dodatkowo proces moczenia lub nawadniania parą. Pod wpływem odpowiednich substancji ziarna kawy otwierają się, a kofeina zostaje usunięta.  Istnieją 3 sposoby uzyskiwania bezkofeinowego odpowiednika kawy:

  • metoda szwajcarska – jest to metoda w 100% naturalna. Efekt uzyskuje się dzięki działaniu procesu osmozy, w wodzie i z pomocą filtrów węglowych
  • za pomocą rozpuszczalników – w tym przypadku do wypłukania kofeiny używa się mieszanki wody, octan etylu i chlorek metylenu. Za pomocą pary usuwa się ewentualne resztki substancji chemicznych.
  • za pomocą CO2 (dwutlenku węgla) – kawa wytwarzana tym sposobem jest najbardziej kosztowna. Cząsteczki kofeiny zostają, dosłownie, wydmuchane z ziaren, co pozwala na zachowanie w pełni walorów zapachowych i smakowych.
kawa

Kawa bezkofeinowa, a jej klasyczna wersja – czym się różnią?

W zasadzie, oprócz późniejszych procesów, którym poddawane są ziarna kawy bezkofeinowej, to prawie niczym. Panuję powszechnie przekonanie, iż kawa bezkofeinowa w żadnym stopniu nie dorównuje swojemu klasycznemu odpowiednikowi, ani aromatem, ani smakiem. Jednak nie do końca jest to prawdą, ponieważ pod obydwoma względami kawa bez kofeiny ma się dobrze. O walorach smakowych decyduje w dużej mierze proces wypalania. Jedyną różnicą jest jej delikatność. W smaku jest nieco łagodniejsza, niż klasyczna wersja. Propozycje kaw bezkofeinowych możesz zobaczyć tutaj: https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-bezkofeinowa,c29.html

Istotną różnicą, ze względu na śladową zawartość kofeiny, jest brak właściwości pobudzających. Jednak dla niektórych kawoszy, będzie to raczej zaleta niż wada.

Jakie są zalety kawy bezkofeinowej?

Warto zaznaczyć, że pomimo, iż część składników odżywczych zostaje utracona podczas usuwania kofeiny, to wciąż jest to bogate źródło witamin i antyoksydantów.

Duża zaletą dla niektórych będzie oczywiście brak kofeiny. Choć naprawdę należy się postarać, aby odczuć ewentualne negatywne skutki jej stosowania, to kofeina wciąż jest środkiem psychoaktywnym. Z tego względu pewna grupa społeczeństwa woli jej unikać, albo, z powodów zdrowotnych, po prostu nie może jej spożywać.

Ten fakt może zaskoczyć, ale im mniej kofeiny, tym zdrowsza i delikatniejsza jest kawa. Kawa bezkofeinowa jest zdecydowanie dużo bezpieczniejszą alternatywą dla ludzi cierpiących na bezsenność, bóle głowy, nadciśnienie, choroby nerek oraz przede wszystkim dla kobiet w ciąży.

Jak dostać dobrą jakościowo kawę bezkofeinową?

O ile forma kawy, sypana, rozpuszczalna, czy saszetki kawy, to raczej kwestia gustu, to warto zwrócić uwagę na pare innych rzeczy. Najlepiej wybierać miejsca, które samodzielnie przeprowadzają cały proces produkcji i sprzedaży – od uprawy ziaren, przez wypalanie, aż do filiżanki aromatycznej kawy o poranku w domach swoich klientów. Daję nam to gwarancję zaangażowania ze strony producentów od samego początku, aż do końca. Sprzedaż internetowa jest już na tyle rozwinięta, że wystarczy trochę chęci, aby nie wychodząc nawet z domu odnaleźć swój ideał kawy bezkofeinowej. Sklepy z kawą, dobrą jakościowo kawą, doskonale radzą sobie w sferze online. Daje to dostęp do wielu różnorodnych kaw z najgłębszych zakątków świata, przykładowo https://www.sklepsegafredo.pl/. Pozwala to również na spokojne i szczegółowe zapoznanie się z każdym produktem w domowym zaciszu.